top of page

Energetic Manual Therapy (EMT)

Deze hands-on methode, onderwezen door DR. Glenna Rice DPT uit de VS, werkt op fasciale of ook wel het bindweefsel systeem van het lichaam. Fascia is voor het eerst in 1889 beschreven door Andrew Still MD, de grondlegger van de Osteopathie. Het fascia weefsel is een immens sterk en elastisch weefsel en overal in ons lichaam terug te vinden. Van het kleinste myofidril op cellulair niveau tot in en om vaten, spieren, botten. Het interessante aspect van het fasciale systeem is dat het niet alleen een systeem is van afzonderlijke bedekking maar dat het in feite één continue structuur is die zonder onderbreking door het hele lichaam bestaat. Waar je dus ook op de fascia werkt, het werkt door in het hele lichaam.

 

Trauma, overmatig gebruik, blessures, een val of stoot, littekens, operaties, maar ook stress, oordeel en gefixeerde standpunten, emoties etc kunnen invloed hebben op de fascia. Het kan gaan stollen, dikker en vaster worden en beperkingen creëren die merkbaar en niet merkbaar, doorwerken in het lichaam.

 

Door met behulp van aanraking, de in de fascia liggende beperkingen met behulp van EMT technieken los te laten, te versoepelen, te laten 'unwinden', kan het lichaam zich opnieuw organiseren en zorgen voor oa bewegingsvrijheid, verminderde pijn, verbeterde houding, gemak met het lichaam. Er komt ruimte waardoor energie, bloed en lymfe kunnen weer met meer gemak gaan stromen, wat het helend- en weerstand vermogen van het lichaam activeert. 

Het mooie van het werken op de fascia is voor mij om elke keer weer, te mogen ervaren hoe dit weefsel laat zien (of eigenlijk voelen) hoe alles in het lichaam met elkaar verbonden en een geheel is. Daarnaast is er ten opzichte van ander lichaamswerk hier het uitgangspunt om altijd het lichaam te volgen en niet te forceren. Wanneer de handen op het lichaam worden geplaatst wordt de druk voorzichtig en langzaam verhoogd tot een barrière merkbaar is. Daar wordt nooit door heen gegaan. Het lichaam krijgt tijd en ruimte tot het zich daar ontspant, smelt of 'unwind'. De ontspanning en beweging wordt vervolgens gevolgd naar de volgende barrière. In een wereld waarin veel mensen met zich zelf en hun lichaam regelmatig over hun grenzen gaan, vind ik het werken met deze techniek een bijdrage voor mijn cliënten om dat nu niet te hoeven en even helemaal te mogen zijn. 

Energic Manual Therapy kun je kiezen wanneer je last hebt van: nek- rug- of schouder klachten, onderrug of bekken pijn, last van armen, benen, voeten, handen, schedel, hoofd, kaken en nog veel meer.

Bij een EMT sessie lig je op een behandeltafel met gemakkelijke soepele kleding (geen spijkerbroek) en een dekentje. Zo nodig kan er samen in overleg voor gekozen worden om het shirt op te tillen om op de huid van de buik of rug te kunnen werken. 

Combi sessies met andere dingen die ik aanbied zijn ook mogelijk.

bottom of page