top of page
  • Admin

Balans of Beweging


Wat zijn het toch nog lekkere warme en zonnige dagen, terwijl het al wel merkbaar steeds vroeger donker is. Rond 21 september valt de herfst-equinox. Dit is het moment waarop dag en nacht overal ter wereld even lang duren, in balans zijn.

Steeds vaker horen we het woord ‘balans’ vallen, de wens om balans te hebben of in balans te zijn. Balans is evenwicht tussen polariteiten. Is perfecte balans dan het ideaal waar we naar streven? Is dat het moment van gelukkig zijn? Want als ik naar een weegschaal kijk die in balans is, dan staat die aardig stil. Kunnen we wel stil staan? Of te wel, kan er balans zijn? De natuur laat ons daar veel over zien. Water en lucht stroomt in een richting van hoog naar laag, roofdier – prooidier verhoudingen bewegen volgens onderzoekers wiskundig heen en weer. We ademen in als er te weinig lucht in onze longen zit en de prikkel om co2 te lozen hoog genoeg wordt. De dag wordt steeds langer tot dag en nacht even lang zijn. Onze hormonen worden geproduceerd wanneer er iets nodig is in het lichaam. Tot dat voldoende er is en dan is er een ‘tegen’ hormoon die het tegenovergestelde in werking zet. In onze ademhaling, spieren, zenuwstelsel, hormonen zijn allemaal elementen te vinden van het streven naar balans. Het lijkt wel dat alles vooral op weg is naar balans, maar wanneer dat eenmaal wordt bereikt. De weegschaal de andere kant in slaat en er vanuit die kant weer op weg gaan naar balans. Niet de stilstand maar de beweging is wat ons gaande houdt. De chaos in plaats van de orde.

Het is natuurlijk wel frustrerend als je streeft naar balans maar dat het maar moeilijk kan bestaan. Natuur en beweging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Misschien helpt het als we onze focus niet leggen op het bereiken van balans maar de uitslag van het uit balans zijn minder maken. Op die manier is het korte moment van balans sneller terug te vinden en bereik je dat dus vaker.

Laten we eens de balans op maken… Net als in de natuur kun je nu kijken naar je vruchten van wat je dit jaar bereikt en gecreëerd hebt. Zowel de zoete áls de bittere vruchten ben je verantwoordelijk voor. Erken je creatie! En wat als alle niet goed of fout zijn maar je er minder lading in legt en ze allemaal gewoon ‘interessant ‘ zijn. Met de lading eraf kun je namelijk makkelijker kijken naar alles, ipv dat je wordt aangetrokken of afgestoten door een bepaalde vrucht. Je kunt daardoor blijven zien wat ieder vruchtje te bieden hebt. En niet alleen waarvan je bedacht had dat het je iets zou bieden.

  • Welke bijdrage ben jij geweest voor de wereld om je heen dit jaar?

  • Van welke dingen die je hebt gedaan of gecreëerd heb je zelf genoten, plezier in en mee gehad?

  • Welke dingen die je hebt gedaan of gecreëerd hadden uitdagingen in zich?

  • Met welke dingen wil je door gaan, laten groeien?

  • Welke dingen zijn er nog mogelijk die je nog niet eens kunt zien?

In de vruchten, zit het zaad dat weer uit kan groeien in het komende jaar. Maak jezelf bewust, kies, laat los en commit aan waar je voor wil gaan!

45 weergaven
  • Instagram
  • Facebook Basic Square
bottom of page